Despre mentenanta si costuri

Costurile de mentenanta reprezinta o mare parte a costurilor totale de functionare ale sistemelor din cadrul unei cladiri, firme, etc.
Fie ele sisteme de instalatii electrice, sisteme de instalatii sanitare sau alte sisteme industriale sunt supuse uzurii si trecerii timpului

Exploatarea in conditii optime si cu performante ridicate a sistemelor este strans legata de prevenirea defectiunilor provenite prin manevre gresite, datorita neatentiei operatorului sau prin suprasolicitari intamplatoare sau prin uzura excesiva si prematura a unor elemente componente, etc.
Dezvoltarea tehnicilor de monitorizare si diagnoza si implementarea lor asigura functionarea in conditii de siguranta, confort si de performanta a acestora, cu efecte pozitive asupra fiabilitatii si productivitatii.

Deteriorarea sau intreruperea capacitatii unui sistem de a asigura o functie ceruta in conditiile de functionare specificate defineste o situatie de defect (defectare). O defectare este datorata aparitiei unuia sau mai multor defecte.
Nu intotdeauna un defect duce la defectare, sistemul putand sa continue sa functioneze, dar la performante scazute.
Detectia si izolarea defectelor este deci o necesitate in orice sistem.

Procesul de detectie si diagnoza a defectelor presupune accesul la anumite marimi/parametri semnificativi ai sistemului, care dau in orice moment informatii asupra starii acestuia.
Ansamblul tuturor echipamentelor care asigura preluarea si analiza semnalelor din sistem, detectia si diagnoza defectelor poarta denumirea de modul de monitorizare a starii sistemului,

Mentenanta poate fi considerata un ansamblu de activitati tehnico-organizatorice care au ca scop mentinerea in stare de functionare, intretinerea si reparatia sistemelor industriale.

Cititi despre concepte de mentenanta aici

Share Tweet Pin it